HANSBO SPORT

LEATHER COLLECTION

banner_leather

LEATHER COLLECTION

KVALITET IN I MINSTA DETALJ!

LÄDER – ETT UNIKT NATURMATERIAL

Läder är ett unikt naturmaterial; slitstarkt, mjukt och hållbart. God omvårdnad ökar dessutom livslängden betydligt. Vid användning avdunstar vattnet i lädret naturligt. Det är därför viktigt att tillföra vårdande läderprodukter för att förhindra att lädret hårdnar och spricker.

Lite förenklat kan man säga att skinn kommer från små djur och läder är hudar från större djur. För att få ett bra läder krävs mycket arbete. God djurhållning ger bättre hudar och motverkar märken efter taggtråd, taggiga buskage samt hudsjukdomar som lämnar märken på hudarna. Bra hudar ger fint läder. Det är därför viktigt att säkerställa att djuren har det bra hela livet.

SKÖTSEL

Använd skoblock och stövelskaft så förlänger du livslängden på dina skor och stövlar. Läder och skinn har en unik förmåga, både att suga upp och släppa ifrån sig fukt. Låt därför dina skor eller stövlar vila mellan varje användning för att kunna släppa ifrån sig fukten. Skinn drar ihop sig vilket gör att skor och stövlar gärna drar ihop sig när de torkar, detta förhindrar skoblock och stövelskaft. Fuktigt skinn slits snabbare än torrt.

Använd skohorn när du tar på dig skorna, så förstör du inte bakkappan. Mellan foder och ovanläder sitter en bakkappa i ett hårdare material än skinnet. Denna stabiliserar bakdelen på skon och ”låser fast den” mot foten. Genom att pressa i fötterna i dina skor utan skohorn så skadar du förstärkningen som viks eller knäcks när fibrerna i kappan bryts.

Knyt alltid upp dina skor när du tar av dem, så du slipper pressa i dem igen när du tar på dem. Du ska heller aldrig ”trampa av dig skorna”, genom att hålla fast den ena skons häl med sulan på den andra. Då trampar du ner bakkappan, fibrerna i kappan viks eller knäcks, och tappar snabbt sin stabilitet.

RENGÖRING AV STÖVLAR OCH SKOR I LÄDER

Torka bort ytlig smuts med en borste eller en fuktad trasa. Vid behov kan även översta lagret av skokräm avlägsnas. Behövs djupare rengöring (när salt och/eller smuts trängt in på djupet i skinnet) är det bra att tvätta skinnet med ett läderschampo. Efter ett tag ligger det nämligen så mycket vax på skorna att bivaxet i en bättre skokräm inte kommer åt att tränga in i porerna för att kunna ge mjukgörande och vårdande effekt.

Skinnskor bör regelbundet tillföras fett för mjukgörande effekt, vax för glans och impregnering samt färgpigment för att återställa bortskavd färg. Detta gör du enklast genom att smörja skorna med skokräm. Läs noga på produkten för bästa effekt.

Skor som används mycket i ruff miljö smörjer du med fördel in med vildsvinsfett, minkolja eller silikonspray som ger ett extra skydd.

Var försiktig med dragkedjor och spännen vid rengöring av skor och stövlar. Skokräm på dragkedjan kan försämra dess funktion, det fastnar smuts och med tiden kan den gå sönder.

Avsluta alltid med att behandla skor/stövlar med impregnerings spray.

RENGÖRING AV STÖVLAR OCH SKOR I MOCKA OCH NUBUCK

Mocka och nubuck kan inte smörjas med skokräm utan att utseendet förstörs. Därför vårdar man inte dessa material på samma sätt som skinn. Borsta försiktigt med en mockaborste och spraya med en pigmenterad impregneringsspray.

Top